inschrijven kvk

Inschrijven bij de KvK doe je zo

Van oudsher is de Kamer van Koophandel een organisatie die (startende) ondernemers helpt bij allerlei zaken om het ondernemen heen. Bijvoorbeeld met belastingzaken, juridische zaken etc. Sinds 1921 is de KvK ook de uitvoerder van de handelsregisterwet. In deze wet staat dat alle bedrijven ingeschreven moeten zijn in een centraal en openbaar register. De taken van de KvK zijn door de jaren heen vrijwel hetzelfde gebleven. Nog steeds adviseert en informeert de KvK ondernemers en startende ondernemers en houden ze het openbare handelsregister bij. 

kamer van KoophandelWanneer kan je je inschrijven kvk?

Als je een bedrijf start, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of ja, bijna altijd. Je moet hiervoor namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Je levert producten of diensten
  2. Je vraagt hier een dusdanige vergoeding voor dat je winst maakt (de vergoeding die je krijgt, is hoger dan de kosten die je maakt)
  3. Je levert je producten of diensten aan anderen dan alleen familie en vrienden
  4. Je concurreert met anderen die vergelijkbare producten of diensten verkopen

Die laatste moet je trouwens niet te zwaar oppakken. Als jij een concurrerende prijs vraagt voor je producten of diensten, concurreer je immers al.

Dus als je een bedrijf wilt starten waarbij je aan deze vier criteria voldoet, kan je je inschrijven bij de kvk.

Wat moet je regelen voordat je je kunt inschrijven bij de KvK?

Gelukkig niet veel. Het komt er op neer dat je het volgende moet weten of bedacht hebben voordat je je kunt inschrijven bij de KvK:

1.    Je bedrijfsnaam
Je kunt vrijwel iedere bedrijfsnaam inschrijven, zelfs bedrijfsnamen die al bestaan. De medewerker van de KvK zal jou waarschuwen als er al bedrijven met dezelfde naam bestaan, maar het is aan jou om de keuze te maken. Natuurlijk is het slim om een unieke bedrijfsnaam te kiezen waarvan ook de domeinnaam voor de website nog vrij is.

2.    De rechtsvorm
De meest gebruikte rechtsvorm is een eenmanszaak. Je begint in je eentje je bedrijf en bent hiervoor zelf verantwoordelijk en je bent altijd volledig beslissingsbevoegd. Als je samen met anderen een bedrijf start kies je voor een VOF of BV.


3.    Je activiteiten
Wat ga je precies doen? Dat moet je in enkele zinnen kunnen omschrijven. Daarnaast kies je samen met de kvk-medewerker 1 of meer zogenaamde sbi-codes. Dat is niets meer dan het kiezen van een standaard categorie die overeenkomt met je bedrijfsactiviteiten. Bijvoorbeeld ‘Groothandel in schoenen’ of ‘Stukadoren’. Hier vind je een lijst van alle sbi-codes.

Weet je deze drie dingen, dan kan je je inschrijven bij de KvK.

 

Hoe schrijf ik mijn bedrijf in?

Van alles wat je moet regelen voor en na het starten van je bedrijf, is het inschrijven bij de kvk het eenvoudigst. Je doorloopt daarvoor de volgende stappen:

  1. Ga naar https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven/ en kies voor ‘Nieuw bedrijf inschrijven’
  2. Kies de rechtsvorm van je nieuwe bedrijf
  3. Log in met de DigiD
  4. Vul het inschrijfformulier verder in
  5. Maak digitaal een afspraak bij de kvk
  6. Ga langs bij de KvK. Een medewerker zal samen met jou de inschrijving regelen
  7. Betaal € 51,95 en loop als trotse ondernemer weer naar buiten. Voor deze kosten krijg je van de KvK netjes een factuur en dit zijn ook meteen je eerste aftrekbare kosten.

Heb je geen DigiD of kan je daar niet mee inloggen, dan kan je ook handmatig het formulier invullen. Kijk hiervoor op https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/wijziging-doorgeven/formulieren-handelsregister/


Wanneer schrijf je je in bij de KvK?

Wat veel mensen niet weten, is dat je bij de inschrijving van je bedrijf bij de KvK ook de startdatum van je onderneming opgeeft. Je hoeft dus niet perse op de startdatum van je onderneming bij de KvK langs te gaan. Zo kan je ook bijvoorbeeld een maand voor de start alvast langs gaan bij de KvK. Als je eerder dan 1 week voor de start van je bedrijf bij de KvK langs gaat, vindt de feitelijke inschrijving (en dus ook de uitgifte van je kvk-nummer) pas 1 week voor de start van je bedrijf plaats. Daarnaast ben je verplicht om je uiterlijk 1 week na de start van je bedrijf in te schrijven bij de KvK.


Reclame na inschrijven bij de KvK

Zodra je je inschrijf bij de KvK behoor je tot een gewilde doelgroep: startende ondernemers. Een startende ondernemer heeft vaak van alles nodig. Een logo, website, drukwerk, boekhoudpakket etc. Aanbieders van deze producten en diensten willen dus graag met jou in contact komen. 

Bij het inschrijven kan je aangeven of je deze reclame wel of niet wilt ontvangen. In de praktijk heeft dit echter niet heel veel effect. Ik zou er zelf trouwens voor kiezen om bij de KvK aan te geven dat je deze reclame wél wilt ontvangen en daar heb ik een goede reden voor.

Als startende ondernemer wil je spaarzaam met je startkapitaal omgaan. Je koopt alleen producten die je echt nodig hebt, en natuurlijk probeer je de beste prijs hiervoor te krijgen. Door ervoor te zorgen dat andere bedrijven jou reclame mogen sturen, ontvang je die beste prijzen vanzelf in de bus. Dit zijn vaak acties en kortingen. Hier hoef je dus niets voor te doen. Je bekijkt gewoon wat voor jou interessant is en de rest gooi je bij het oud papier.


 

STARTPUNT ONDERNEMERS