De 8 redenen waarom jij een bedrijf moet starten

Jij hebt mooie plannen! Anders was je immers niet op deze pagina beland :-) Ergens heb jij prille of verder gevorderde plannen om een bedrijf te starten. Misschien vraag je je af of ondernemen iets voor jou is. Je hoort vaak anderen over risico’s. Ja, die zijn er zeker, maar door er slim mee om te gaan kan je risico’s drastisch verlagen.

Vaak worden ondernemers gezien als flamboyante extraverte persoonlijkheden die houden van succes, roem en geld. Dat misverstand wil ik graag direct uit de weg helpen. Natuurlijk bestaan er zulke types, maar de meeste ondernemers zijn ‘normale’ mensen zoals jij en ik. Sommige zijn introvert, sommige extravert, sommige vinden de vrijheid prettig, anderen zien het als een mooie manier om vermogen op te bouwen. Iedereen heeft zijn eigen redenen om een bedrijf te starten. Dat ondernemen iets voor jou is, staat in ieder geval vast! Nog niet overtuigd? Lees dan hieronder de 8 belangrijkste redenen waarom jij meteen zou moeten starten met ondernemen.

1. Je leert enorm veel

Je leert ervanWat er allemaal precies komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf is voor iemand die nog nooit een bedrijf gehad heeft moeilijk in te schatten. Prachtig toch? Dat betekend dat er van alles te leren valt. Nee, je hoeft niet universitair geschoold te zijn om te kunnen ondernemen. Gezond verstand is alles wat je nodig hebt

Door te ondernemen zal je veel ervaring op doen op allerlei gebieden. Je zult veel meer leren over belastingen, marketing, verkoop, inkoop, boekhouden, communicatie en zo nog veel en veel meer. Ja, ik begon dit lijstje met 'belastingen'. Dat is hetgeen waar de meeste startende ondernemers het meest tegenop zien. Maar, ik kan je gerust stellen: het stelt veel minder voor dan je nu waarschijnlijk denkt. Ja, je moet btw-aangifte doen, maar ieder professioneel boekhoudpakket doet dat vrijwel automatisch voor je. Niets om je zorgen over te maken dus.

In ieder geval is het ontzettend leuk om nieuwe vaardigheden te leren. Het verrijkt je blik, je komt in aanraking met nieuwe dingen en het is daarbij nog niet eens moeilijk of ingewikkeld. Zeker een reden dus om zo snel mogelijk je bedrijf te starten.

2. Een betere work/life balance en meer vrijheid

Work life balanceVanmiddag is het erg mooi weer, de zon schijnt lekker, het is 24 graden. Het zou toch heerlijk zijn om daarvan te kunnen genieten? Als je in loondienst bent heb je meestal pech. Zo kort van te voren vrij krijgen is vaak niet mogelijk, en bovendien zullen je collega’s je dan met een scheef oog aankijken. Als ondernemer heb je daar totaal geen last van. Wil jij vanmiddag vrij zijn, of lekker op een terrasje je mails wegwerken: dat kan, jij bepaalt!

Wil jij spontaan een lang weekend weg voor een leuke city trip, heb je een ziek kind, komt de monteur om de verwarming te maken? Maakt niet uit, jij deelt je tijd in op de manier die jij wilt. Heerlijk toch? Dat kan echt enorm veel stress schelen.

Natuurlijk is er wel een keerzijde: als ondernemer moet je natuurlijk wel werken. Voor niets gaat immers de zon op. Het zal dus soms zo zijn dat je in het weekend of in de avonduren ook aan het werk bent. Belangrijk om rekening mee te houden, maar het voordeel blijft dat jij zelf bepaalt wanneer je dat doet.

3. Maximaal profijt van successen

Heb jij je werkgever weleens flink wat geld bespaard? Of heb je wel eens iets bedacht of gedaan dat juist veel extra omzet opleverde? Als je die ervaring nog niet eerder hebt gehad, zal je die gegarandeerd in de toekomst meemaken, als je in loondienst blijft tenminste. 
Natuurlijk mooi als je zo’n succes geboekt hebt, en je zult van je werkgever ongetwijfeld een mooie schouderklop krijgen en misschien een leuk compliment, maar daar wordt alleen je ego beter van :-) In financiële zin profiteert alleen je werkgever.

Zou het niet veel mooier zijn dat jij zelf maximaal profijt hebt van de successen die jij behaalt? Het maakt niet uit of het gaat om een ludieke marketingcampagne, een nieuwe leverancier met betere tarieven, een goed onderhandelde deal of iets heel anders. Als jij een succes behaalt voor jouw bedrijf, ben jij de persoon die hier maximaal van profiteert. Zo zou het toch eigenlijk altijd moeten zijn?

4. Je doet wat je leuk vindt

Natuurlijk werk je bij een bedrijf en in een functie die in meer of minder mate bij je past. Als dat niet zo is, heb je alleen maar meer redenen om je eigen bedrijf te starten! Maar, hoeveel tijd in de week ben je bezig met de dingen die je echt leuk vindt? Is het niet vaker dan je lief is zo dat je werkgever bepaalt wat je moet doen en hoe je het moet doen? Hoe vaak denk je: dit hoort er nu eenmaal bij of, ik vind dit niet zo leuk, maar het is zo gedaan. Bedenk wel dat je pensioen nog heel ver weg is en je dit dus nog heel veel vaker gaat ervaren. En heb je je weleens afgevraagd of je het werk dat je nu doet over 20 jaar nog steeds wil doen?

Ja, natuurlijk kan je ander werk gaan doen, een carrier switch maken etc. Maar naarmate je ouder wordt, zal het moeilijker worden om een baan te vinden. Zeker als je na een carrier switch nog weinig ervaring hebt.

Het is dus belangrijk dat je kunt doen wat je leuk vindt. En dat je je werkzaamheden kunt aanpassen en veranderen, zodat het ook leuk blijft. Een eigen bedrijf hebben is daarvoor de ideale oplossing!

Als je net gestart bent met je bedrijf, ben je waarschijnlijk met alles tegelijk bezig. Dat hoort erbij. Je ontdekt hierdoor snel wat je leuk en minder leuk vindt en waar je goed in bent. Naarmate je bedrijf groeit en succes heeft, kan je er vervolgens voor kiezen om personeel aan te nemen voor de werkzaamheden die jou minder liggen. Je kunt jezelf daardoor meer en meer bezig houden met hetgeen je echt leuk vindt en waar je echt energie van krijgt. En wat houdt je tegen om ooit een tweede bedrijf te starten?

Als jij je voor de korte en lange termijn wilt verzekeren van werk dat je echt leuk vindt, is ondernemen de oplossing.

5. Ga op avontuur

Ga op avontuurDe meest gelezen kinderboeken gaan over avonturen. Een avontuur is spannend, spreekt tot je verbeelding, haalt het beste uit jezelf naar boven en geeft energie. Kan je je dat als kind nog herinneren? Als je in loondienst gaat is er geen avontuur. In de vacature staat er wat er van je verwacht wordt, en als je daaraan voldoet is je werkgever tevreden met je. Saai toch? Als je het zo bekijkt.

Ondernemen is één groot avontuur. Je weet niet precies wat je te wachten staat, je weet niet waar het heen gaat, je weet niet van te voren of het gaat lukken etc. Een gezonde mate van spanning en adrenaline zijn heerlijke ingrediënten voor een actief en energiek leven.
Voor ons volwassenen kan een avontuur ook juist als ‘te’ spannend ervaren worden. Naarmate we ouder worden zoeken we immers vaker naar zekerheid en voorspelbaarheid. Jammer toch? Dat we niet vrijer zijn in het zoeken naar het avontuur?

Als jij ervoor kiest om een bedrijf te starten en dus ondernemer te worden, haal je een klein stukje van de twinkeling uit je jeugd terug. Natuurlijk bepaal je helemaal zelf hoe ‘spannend’ het avontuur wordt en dus hoeveel risico je wil lopen.

6. Een bedrijf is een mooi potje voor later

PensioenIn loondienst bouw je via je werkgever pensioen op. Je werkgever stort samen met jou maandelijks een stukje bruto salaris in een pensioenvoorziening, en als je met pensioen gaat, krijg je hiervoor in ruil een uitkering. Klinkt mooi en degelijk. Maar heb je de laatste jaren in het nieuws dingen gehoord als ‘pensioenen worden niet geïndexeerd’ of ‘pensioenen worden gekort’? Als je afhankelijk bent van zo’n type pensioen, zijn dat geen dingen die je graag wil horen. Het komt er eenvoudigweg op neer dat je op dit moment niet weet hoeveel pensioen je krijgt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en je weet ook niet hoe duur het leven tegen die tijd zal zijn, door de jaarlijkse inflatie.

Als je een eigen bedrijf hebt, heb je zelf invloed op de waardeontwikkeling ervan. Doorgaans kan je stellen dat een bedrijf een waarde heeft van 3 tot 10 keer de jaarwinst. Als jij dus een bedrijf hebt dat jaarlijks 100.000 euro winst maakt, dan kan dat al snel meer dan 500.000 euro waard zijn bij verkoop. Reken maar uit wat dat zou betekenen voor een bedrijf dat op jaarbasis een miljoen winst maakt. Dat is een mooi pensioenpotje :-) Natuurlijk zijn er diverse factoren die hier invloed op hebben, waar ik nu even niet op in ga, maar het is wel belangrijk om op die manier naar je bedrijf te kijken. Als succesvolle ondernemer ziet je pensioen er voor de toekomst meestal zeer rooskleurig uit!

7. De overheid is je gunstig gezind

De overheid wil een groeiende economie. Die economie groeit door ondernemers. Zij creëren waarde, zorgen voor werkgelegenheid en bieden diensten of producten aan. In ruil daarvoor heeft de overheid diverse fiscale voordelen waar je alleen gebruik van kunt maken als ondernemer. Die voordelen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar! Je kunt hierbij denken aan de startersaftrek, meewerkaftrek, mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek.

Maar daar stopt het niet. Als je bijvoorbeeld een BV als rechtsvorm hebt en na een aantal jaren ondernemen heb je binnen de BV een leuk vermogen opgebouwd, dan kan je je hypotheek oversluiten naar je eigen BV. Jouw BV wordt dan dus jouw hypotheekverstrekker. Je zit dan niet meer vast aan de regels van de bank en het mooiste is: je betaalt de hypotheekrente aan je eigen BV! De hypotheekrente steek je dus weer in eigen zak én je krijgt van de overheid nog steeds hypotheekrente aftrek. Ook een optie waarmee je op jaarbasis makkelijk duizenden euro’s kunt besparen.

Als je als particulier een stukje vermogen hebt, moet je daar vermogensrendementsheffing over betalen. De belastingdienst laat je dus betalen voor het hebben van vermogen. In geval van bijvoorbeeld een BV telt het vermogen van je onderneming niet mee. Niet alleen bespaart dat inkomstenbelasting, maar je betaalt over het vermogen wat je in je bedrijf laat zitten ook geen vermogensrendementsheffing.

Ik moet hierbij wel even duidelijk stellen dat de voordelen die je krijgt afhankelijk zijn van de rechtsvorm. Laat je hierover dus goed informeren.

8. Anders krijg je er spijt van

Het is duidelijk dat je op dit moment rondloopt met de gedachte om een bedrijf te starten. Als je ervoor gaat, is er altijd een kans dat het mislukt. Is dat een probleem? Natuurlijk niet!

Mocht het niet lukken om een succesvol bedrijf op te zetten, dan heb je wel veel geleerd en je kunt altijd weer een nieuwe baan zoeken. Of nog beter: je analyseert wat er niet goed ging, en je probeert het gewoon nog een keer! Wat wel zeker is: als je ervoor kiest om geen ondernemer te worden, weet je nooit wat je gemist hebt, welke kansen je hebt laten liggen en krijg je er op een bepaald moment onherroepelijk spijt van! Wacht dus niet, en maak je dromen waar!

Conclusies

Natuurlijk is het spannend om een bedrijf te starten. Ondernemen brengt bepaalde risico’s met zich mee. Wees er alleen wel van bewust dat er altijd een weg terug is. Mocht het ondernemen niet bevallen of het verwachte succes uitblijven, dan kan je altijd weer een baan zoeken in loondienst.

Zoals je waarschijnlijk wel gelezen hebt ben ik er sterk voorstander van om je dromen na te jagen en een bedrijf op te richten als je het gevoel hebt dat het iets voor je is. Ik ben zelf na een klein jaar in loondienst voor mezelf begonnen, toen ik 20 jaar was. En ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Ik heb inmiddels meerdere succesvolle bedrijven en zou onder geen voorwaarde meer terug in loondienst willen. Dus ik zou zeggen: ga ervoor en maak vandaag nog een afspraak bij de Kamer van Koophandel!

STARTPUNT ONDERNEMERS