HUISVESTING

Super! Je gaat je eigen bedrijf starten. Is je ondernemingsplan  al af? En ben je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is het tijd om te bedenken waar jij je bedrijf gaat vestigen. Er zijn mogelijkheden genoeg. We hebben de drie bekendste voor je op een rijtje gezet.

1. THUISWERKEN

Dit is de makkelijkste en goedkoopste optie. Je richt thuis een werkplek in en hebt dus geen extra kosten. Ook fijn: je staat nooit in de file en bent geen reiskosten kwijt. Bedenk wel goed of je jouw werkzaamheden thuis kan en mag uitvoeren. Heb je veel ruimte nodig of levert je werk geluidsoverlast op? Dan is thuiswerken misschien niet zo handig. Zorg er ook voor dat je zakelijk en privé gescheiden houdt. Het is lastig als je steeds gestoord wordt tijdens je werkzaamheden en klanten ontvangen is thuis ook niet altijd even praktisch.

2. EEN BEDRIJFSPAND KOPEN OF HUREN

Een tweede optie is het kopen of huren van een bedrijfspand. Heb je veel personeel of maak je bijvoorbeeld gebruik van grote machines? Dan is een eigen pand wel zo handig. Een pand huren heeft als voordeel dat je bij sterke groei eenvoudig kan opzeggen om op zoek te gaan naar wat anders. Als je een pand koopt, levert dat belastingvoordeel op en als je ruimte over hebt, kan je deze bijvoorbeeld weer verhuren. Denk bij het zoeken van een bedrijfspand goed na over de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt en de locatie. Is je bedrijf makkelijk te bereiken? En is er voldoende parkeergelegenheid?

EEN BEDRIJFSPAND BOUWEN OF VERBOUWEN

Soms is er in de omgeving waar jij je wilt vestigen geen geschikt pand beschikbaar. Dan kan je ervoor kiezen om zelf een bedrijfspand te bouwen of verbouwen. Dit is wel een behoorlijke investering. Denk hier dus goed over na en sluit een opstalverzekering af. En ook niet onbelangrijk: bekijk goed of je een vergunning nodig hebt om jouw plannen uit te kunnen voeren.

3. FLEXWERKEN

Dit is een manier van werken die steeds populairder wordt. Werk je liever niet (altijd) thuis, maar wil je ook niet gebonden zijn aan één pand? Dan kan je ook een kantoor- of werkruimte huren op flexbasis. Heb je een eenmanszaak? Ga dan eens op zoek naar een verzamelgebouw met flexplekken. Daar kan je een aantal uur of een hele dag gebruikmaken van een ruimte of bijvoorbeeld alleen een bureau. Ook het huren van een vergaderruimte is mogelijk op flexbasis. Handig als je een klant liever niet bij je thuis wit ontvangen!

STARTPUNT ONDERNEMERS