VERGUNNINGEN

Voor het opstarten van je eigen bedrijf heb je in sommige gevallen een of meerdere vergunningen nodig. Welke vergunningen je nodig hebt, hangt af van het soort bedrijf dat je gaat oprichten en van de beoogde locatie. Om te achterhalen welke vergunningen je nodig hebt, kan je terecht bij de Kamer van Koophandel en de gemeente.

OMGEVINGSVERGUNNING

De omgevingsvergunning is een verzamelnaam voor ongeveer 25 andere vergunningen die, zoals de naam al zegt, met de omgeving van je bedrijf te maken hebben. Drie bekende vergunningen zijn:

1. MILIEUVERGUNNING

Dit is een vergunning die veel ondernemers nodig hebben. Een milieuvergunning is verplicht als jouw bedrijf op wat voor manier dan ook hinder, gevaar, overlast of schade zou kunnen veroorzaken voor de omgeving.

2. BOUWVERGUNNING

Ben je van plan een bedrijfspand te bouwen of verbouwen? Dan heb je natuurlijk ook een bouwvergunning nodig. Hiervoor kan je terecht bij de gemeente. Vaak heb je bij een (ver)bouwing te maken met een bestemmingsplan waarbinnen je plannen moeten passen.

3. GEBRUIKSVERGUNNING

Deze vergunning heeft te maken met brandveiligheid. Heb je in jouw onderneming te maken met logies of kinderen onder de 12 jaar, dan heb je een gebruikersvergunning nodig. Zijn er soms meer dan 50 personen tegelijk in het bedrijfspand? Dan moet je naast de gebruikersvergunning ook  een melding brandveilig gebruik aanvragen.

MARKTVERGUNNING

Naast de omgevingsvergunning is er ook nog de marktvergunning. Deze is speciaal bedoeld voor ondernemers die hun producten verkopen op de markt. Voor al je vragen over regels en vergunningen kan je terecht bij de gemeente.

HORECA

Voor ondernemers in de horeca zijn er aardig wat dingen om aan te denken. Je hebt een drankvergunning, exploitatievergunning, gebruiksvergunning, milieuvergunning en misschien een terrasvergunning nodig. Daarnaast moeten horecabedrijven werken volgens de hygiënecode. Hierin staan richtlijnen over hoe je, op hygiënische wijze, om moet gaat met levensmiddelen.

ZORG VOOR EEN GOEDE VOORBEREIDING

Er zijn natuurlijk nog veel meer vergunningen dan die we hierboven hebben genoemd. Bereid je dus goed voor als je een bedrijf gaat starten. Vraag om informatie bij de Kamer van Koophandel en de gemeente en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

STARTPUNT ONDERNEMERS