BOEKHOUDING EN ADMINISTRATIE

Als ondernemer heb je het al druk genoeg. En dan heb je geen zin om je wekelijks uren bezig te houden met je boekhouding en administratie. Maar het hoort er natuurlijk wel bij. In dit artikel staan 5 tips om tijd en moeite te besparen.

TIP 1: WERK GESTRUCTUREERD

Het begin van een goede boekhouding is een overzichtelijk systeem. Bewaar bonnetjes en facturen goed en zorg voor structuur in je administratie. Op die manier kan je makkelijker dingen terugvinden en kost het bijhouden van je boekhouding niet onnodig veel tijd. Ook handig: een zakelijke bankrekening. Daarmee houd je zakelijke en privébetalingen makkelijk gescheiden.

Ook belangrijk: plan een vast moment in om je boekhouding op orde te maken. Bepaal voor jezelf of je het prettig vindt om dagelijks, wekelijks of maandelijks je administratie bij te werken. Maar wacht in ieder geval niet tot het laatste moment!

TIP 2: GA ONLINE BOEKHOUDEN

Je hebt er vast al van gehoord of over gelezen; online boekhoudsoftware. Er zijn tegenwoordig tientallen aanbieders van online boekhoudpakketten op de markt en dat is niet voor niets. Een online boekhoudpakket neemt je veel werk uit handen en maakt boekhouden een stuk eenvoudiger. Je kan altijd en overal je gegevens inzien en je kan er zeker van zijn dat je gegevens goed en veilig bewaard worden.

TIP 3: AUTOMATISEER JE BOEKHOUDING

Kies je voor een online boekhoudpakket? Dan kan je nog meer tijd besparen door je boekhouding te automatiseren. De meeste boekhoudsoftware kan je namelijk koppelen aan andere systemen, zoals je bank of webshop. Zo verloopt een aantal processen automatisch, zonder dat jij ernaar hoeft om te kijken. Vaak wordt ook de btw automatisch berekend en kan je vanuit het boekhoudpakket makkelijk aangifte doen.

TIP 4: GEBRUIK EEN APP

Veel boekhoudpakketten bieden naast online software ook een mobiele app. Daarmee kan je overal snel je gegevens inzien, facturen en bonnetjes bewaren door ze te fotograferen en je uren bijhouden. Handig als je veel onderweg bent. Ga je op zoek naar een boekhoudpakket? Kijk dan eens naar pakketten met een app.

TIP 5: LAAT KLANTEN MAKKELIJK EN SNEL BETALEN

Je klanten vormen een belangrijk onderdeel van je boekhouding. Zorg dat je je relatiegegevens altijd goed op orde hebt en houdt bij wie je nog moet betalen of van wie je nog geld krijgt. Wil je de betaling van je facturen makkelijker maken voor je klanten? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van PayPal of iDeal, zodat je klanten direct kunnen betalen. De meeste betaalmiddelen (Payment Service Providers, of PSP’s) kan je ook nog eens koppelen aan je online boekhoudsoftware, zodat betalingen automatisch worden verwerkt!

STARTPUNT ONDERNEMERS