NETWERKEN

Netwerken, de een vindt het geweldig en de ander krijgt al zenuwen bij het horen van het woord. Het is ook een beetje eng om zomaar op een wildvreemde af te stappen en al helemaal om in je eentje naar zo’n netwerkborrel te gaan. Maar met deze tips ga je tenminste voorbereid op pad.

1. NETWERKEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Met tegenzin gaan netwerken is bij voorbaat een no go. Kies dus voor een netwerkbijeenkomst die bij jou past. Houd je niet van grootschalige gelegenheden, ga er dan ook niet naartoe. In plaats daarvan kun je je beter aansluiten bij een ondernemersvereniging bij jou in de buurt!

2. KLEDING WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Kies voor kleding waar jij je lekker in voelt. Dit straal je dan namelijk ook uit. Ben jij niet van de jurkjes, doe deze dan ook niet aan! Probeer ook altijd rekening te houden met de setting. Is het wat formeler, trek dan wat nettere kleding aan.

3. GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Weet wat je wilt gaan zeggen, met wie je graag een praatje wilt maken en hoe je dat gaat aanpakken. Stel ook een doel voor jezelf. Wanneer is het netwerken geslaagd? Ben je op zoek naar mensen die je kunnen helpen bij het verwezenlijken van jouw onderneming? Of ben je juist op zoek naar een manier om klanten te werven?

4. LUISTEREN, LUISTEREN, LUISTEREN

Ben jij niet zo’n prater? Laat dan de ander lekker babbelen. Mensen vinden het van nature fijn om over zichzelf te praten. Jij stelt de vragen en je gesprekspartner geeft antwoord. En hij of zij zal het ook nog eens waarderen, dat luisterend oor van jou.

5. CONNECTEN

Heb je een fijn gesprek gevoerd met iemand? Vergeet hem of haar dan niet toe te voegen op bijvoorbeeld LinkedIn. Zo blijven jullie in contact.

En onthoud dat jij echt niet de enige bent die netwerken spannend vindt. Ga op zoek naar deze mensen en help elkaar een beetje.

STARTPUNT ONDERNEMERS