PERSOONLIJKE VERZEKERINGEN

Ga je van start als zelfstandig ondernemer? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afdekken van mogelijke arbeidsrisico’s en het opbouwen van je pensioen. Hiervoor kan je diverse verzekeringen afsluiten, maar dat is (meestal) niet verplicht. Wij hebben de belangrijkste persoonlijke verzekeringen voor ondernemers op een rijtje gezet.

1. ARBEIDSONGESCHIKTHEID

Je bent net gestart met je eigen bedrijf en denkt er niet aan om te stoppen. Maar wat als je gedwongen bent je werk (tijdelijk) neer te leggen door een ongeluk of ziekte?

WEL OF NIET VERZEKEREN?

Er bestaat altijd een kans dat je arbeidsongeschikt wordt. Bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval of langdurige ziekte. Veel ondernemers kiezen ervoor om zich hiervoor niet te verzekeren, omdat ze denken dat dit hen niet overkomt of omdat ze ervan uitgaan dat ze ook bij ziekte nog wel kunnen werken. En de prijs van een arbeidsongeschiktheidsverzekering speelt natuurlijk ook een rol. De premies zijn meestal niet goedkoop!

Maar soms is verzekeren toch beter dan hopen dat je gezond blijft. Want zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je niets als het misgaat.

WAT IS EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) geeft je een uitkering op het moment dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard. Een verzekeraar helpt je daarnaast om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen.

2. AANSPRAKELIJKHEID

Fouten maken is menselijk, maar soms heeft een kleine misstap grote gevolgen.  Als er wat misgaat, kan een klant of opdrachtgever jou aansprakelijk stellen voor de mogelijke (letsel)schade. Ook hiervoor kan je je bedrijf verzekeren.

VOORKOMEN IS BETER DAN VERZEKEREN

Het is natuurlijk het best om fouten te voorkomen. Houd daarom je vakkennis op peil, zet je opdrachten altijd helder op papier en vraag om akkoord, zorg voor goede voorwaarden en gebruik deze op de juiste manier.

3. PENSIOEN

Als je net bent gestart als zelfstandig ondernemer denk je niet direct aan het sparen voor je oude dag. Maar toch moet je dit niet vergeten. Er zijn verschillende manieren om als ondernemer een pensioen op te bouwen.

4. OVERLIJDEN

Daar wil je natuurlijk liever niet aan denken, maar dood gaan we allemaal. En als je veel pech hebt, kan het zijn dat je al jong komt te overlijden. Dan is het wel zo prettig als er iets is geregeld voor je nabestaanden. Een partner en misschien kinderen die je achterlaat. Daarvoor is een overlijdensrisicoverzekering.

WAT IS EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt ervoor dat je nabestaanden na je overlijden een geldbedrag krijgen waarmee ze het wegvallen van jouw inkomsten kunnen compenseren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar je hypotheek en studiekosten.

LAAT JE ADVISEREN

Vraag jij je af of je er als ondernemer goed aan doet om jezelf en je bedrijf te verzekeren? Ga dan eens lang bij een specials om je te laten adviseren.

STARTPUNT ONDERNEMERS