PENSIOEN

Wanneer je als zelfstandig ondernemer door het leven gaat, bouw je niet meer automatisch pensioen op. Het is fijn als je naast je AOW-uitkering nog een extra zakcentje hebt op je oude dag. Maar hoe doen ondernemers dat en wat zijn de mogelijkheden?

AOW

Of je nou je hele leven in loondienst werkt of als zelfstandig ondernemer, je ontvangt altijd een AOW-uitkering. Helaas is dit bedrag vaak niet genoeg om een zorgeloos leven te lijden. Na je pensioen wil je vooral nog lekker genieten en niet alle eindjes aan elkaar hoeven te knopen.

DE PENSIOENMOGELIJKHEDEN

Om die AOW-uitkering wat aan te vullen zijn er voor ondernemers verschillende pensioenmogelijkheden.

FISCALE OUDEDAGSRESERVE (FOR)

Wanneer je liever niet aan het geldpotje van je bedrijf komt dan is de FOR een goede oplossing. Met de Fiscale Oudedagsreserve mag je een deel van je winst ieder jaar reserveren voor na je pensioen.

Deze pensioenpot wordt alleen niet fysiek gevuld. Het levert je alleen belastingvoordeel op waar je op latere leeftijd weer van profiteert. Laat je op dit gebied goed adviseren! Iedere situatie is anders en het wil niet altijd zeggen dat dit de beste optie is.

SPAREN

Optie 2 is het welbekende sparen. Niet in een oude sok onder het bed, maar gewoon via de bank. In de vorm van een spaarrekeningen of door te beleggen. Let wel op dat je boven een bepaald bedrag vermogensbelasting zult moeten betalen. Écht goed sparen zal dus niet lukken met alleen een spaarrekening aangezien de spaarrentes enorm laag zijn en je geen hoog rendement zult behalen.

SPECIALE REGELING

Er zijn ook speciale pensioenen voor ondernemers. Je kiest dan zelf hoe hoog de inleg maandelijks is en wanneer de pensioenuitkering ingaat. Een voorbeeld van zo’n pensioen regeling is het ZZP-pensioenfonds.

LIJFRENTEVERZEKERING

Liever een pensioen in de vorm van een lijfrenteverzekering? Dat kan! Je sluit dit af bij een bank of een verzekeringsmaatschappij en maakt iedere maand een bepaald bedrag over. Dit lijkt erg veel op sparen via een bank, maar de kleine details verschillen nogal van elkaar. Bekijk wat het beste bij jouw situatie past.

GEEN PENSIOEN

Je hoeft natuurlijk helemaal geen pensioen op te bouwen als jij dat zelf niet wilt. Heb je vertrouwen in je bedrijf en denk je dat het in de toekomst zo zal blijven dan is een pensioen in bovenstaande vormen misschien wel niet nodig. Een goede investering kan bijvoorbeeld op lange termijn geld opleveren en ook daar kun je van leven na je pensioen!

STARTPUNT ONDERNEMERS