FINANCIERING

Ga jij je eigen bedrijf starten, maar heb je geen geldboom in de tuin en geen erfenis van een rijke, overleden tante? Bekijk dan eens deze financieringsmogelijkheden!

1. LENEN VAN DE BANK

Dit is waarschijnlijk een van de eerste mogelijkheden waar je aan denkt. Helaas zijn banken door de crisis wat voorzichtiger geworden met het verstrekken van een lening. Zorg daarom voor een goed ondernemingsplan en bereid je goed voor. Misschien heb je dan wel succes. Bedenk wel dat je al het geleende geld ook weer moet terugbetalen. Met rente!

2. LENEN VAN FAMILIE OF VRIENDEN

Lukt lenen bij de bank niet? Heb je niet veel geld nodig en klop je liever niet aan bij onbekenden? Dan kan je ook lenen bij je familie of vrienden. Misschien kunnen zij je helpen bij het opstarten van je onderneming. Een bijkomend voordeel van lenen bij bekenden; je hoeft (meestal) geen rente te betalen.

3. SUBSIDIE

Wist je dat er diverse subsidies zijn voor (startende) ondernemers? Als je recht hebt op subsidie krijg je een financieel steuntje in de rug van de overheid. Zo kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op subsidie als je vanuit de WW een eigen bedrijf opstart.

4. CROWDFUNDING

Dit is tegenwoordig een hele populaire optie. Bij crowdfunding investeert de crowd, de menigte, in jouw onderneming. Er zijn diverse online platformen om een crowdfunding actie op te zetten. Crowdfunding wordt ook veel gebruikt om geld in te zamelen voor een goed doel.

5. MICROFINANCIERING

Heb je niet veel geld nodig en biedt de bank of je naaste familie geen uitkomst? Kijk dan eens naar een microfinanciering. Diverse partijen bieden tegenwoordig microfinancieringen; een mini lening. Je kan een klein bedrag lenen tegen een lage rente. Dat brengt weinig risico’s met zich mee en helpt jou toch op weg. Aanbieders van microfinancieringen kunnen je vaak ook goed adviseren en denken met je mee. Wil je gebruikmaken van deze optie? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

6. INFORMAL INVESTORS

Een informal investor is iemand die zijn eigen vermogen investeert in andere bedrijven. De meeste informal investors zijn zelf ooit begonnen als kleine ondernemer en hebben inmiddels een behoorlijk kapitaal opgebouwd. Wanneer ze dit investeren in een startende onderneming is dat meestal op basis van een onderbuikgevoel. Investeerders willen graag zien dat hun geld goed terechtkomt en de nieuwe onderneming zien opbloeien. Veel hoeven zij er vaak niet voor terug. Informal investors zijn meestal succesvolle ondernemers en ze hebben verstand van zaken. Je moet dus van goeden huize komen om zo iemand voor je te winnen. Een investeerder komt ook niet zomaar bij je aankloppen, dus je zal zelf op zoek moeten gaan binnen je netwerk.

7. SPAARGELD

Dat klinkt natuurlijk logisch; je spaargeld gebruiken voor het opstarten van een onderneming, maar wat als je niet zoveel spaargeld hebt? Dan moet je daar voor zorgen! Bespaar geld, neem een bijbaantje of sluit een extra hypotheek af. En heel belangrijk: blijf van je spaarrekening af!

STARTPUNT ONDERNEMERS