BELASTINGAANGIFTE

De btw-aangifte of omzetbelasting is vaste prik voor ondernemers. Iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar doe je als ondernemer belastingaangifte. Hierin geef je aan hoeveel btw je hebt berekend aan klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald. We hebben de belangrijkste informatie over de btw-aangifte samengevat in 5 vragen en antwoorden.

1. WAT IS BTW?

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Het is een vorm van belasting die je betaalt over gemaakte omzet. Btw wordt berekend over de kosten van een product of dienst. Er zijn diverse btw-tarieven (percentages). Welk tarief voor jouw van toepassing is, hangt af van je product of dienst.

2. WELK BTW-TARIEF PAST BIJ MIJN PRODUCT OF DIENST?

Er zijn drie verschillende btw-tarieven.

21%

Dit is het algemene tarief en geldt voor alle producten of diensten waarover btw betaald moet worden en die niet onder andere tarieven vallen.

9%

Dit is het verlaagde btw-tarief en geldt voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, boeken en zogenaamde periodieken. Dat zijn tijdschriften, dagbladen, weekbladen en andere uitgaven die minstens drie keer per jaar verschijnen. Ook voor sommige specifieke goederen en diensten geldt dit btw-tarief.

0%

Voor bepaalde goederen en diensten geldt het 0%-tarief. Maak je hier gebruik van? Dan mag je nog wel de btw die je zelf afdraagt, aftrekken als voorbelasting. Je hebt meestal met dit btw-tarief te maken als je zaken doet moet het buitenland.

3. HOE ZIT HET MET BTW-PLICHT?

In sommige gevallen ben je als ondernemer niet btw-plichtig. In dat geval hoef je geen btw af te dragen. Je mag dus ook geen btw in rekening brengen bij je klanten.

4. HOE DOE IK BTW-AANGIFTE?

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel krijg je vanzelf een brief van de Belastingdienst met je btw-nummer. Ook krijg je informatie over hoe je btw-aangifte moet doen. Je doet de btw-aangifte het makkelijkst online via de aangiftesoftware van de Belastingdienst. In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaald. Het verschil tussen die bedragen moet je betalen of krijg je terug van de Belastingdienst.

5. WANNEER DOE IK BTW-AANGIFTE?

De meeste ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte. Je doet dit dan aan het einde van dat kwartaal. Soms kan je ook per maand of per jaar aangifte doen. Dit moet je aanvragen bij de Belastingdienst.

STARTPUNT ONDERNEMERS