VERZEKER JE BEDRIJF

Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan heb je waarschijnlijk alleen enkele persoonlijke verzekeringen. Maar met een groter bedrijf met personeel moet je daar misschien wat meer geld in steken. We hebben de acht belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een rijtje gezet.

1. BEDRIJFSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaat door foutjes en ongelukken. Stoot een van jou werkgevers ergens een vaas om? Dan wordt deze schade gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bekijk ook de andere verzekeringen voor je personeel.

2. BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt kosten die ontstaan door beroepsfouten. Dit komt vooral voor bij adviserende beroepen zoals een architect of accountant. In de meeste gevallen gaat het hier niet om kleine ongelukjes, maar fouten die vermogensschade met zich meebrengen.

3. BEDRIJFSSCHADEVERZEKERING

Een bedrijfsschadeverzekering dekt de eventuele schade bij een bedrijfsstilstand. Bedrijfsstilstand betekent dat je bedrijf niet kan functioneren door bijvoorbeeld brand- of waterschade. Je kan kiezen voor een uitgebreide dekking waardoor de meeste schadeoorzaken worden ondervangen. Ook het uitvallen van stroom- of gasvoorziening kan je mee verzekeren.

4. OPSTALVERZEKERING

Heb je een eigen bedrijfspand? Dan is een opstalverzekering aan te raden. Deze dekt schade aan je pand door een groot aantal mogelijke oorzaken. De opstalverzekering valt onder de categorie brandverzekeringen.

5. INVENTARISVERZEKERING

De inventarisverzekering dekt schade aan bedrijfsmiddelen door brand, wateroverlast, inbraak of vandalisme. Meestal is dit inclusief elektronica en computers. De inventarisverzekering kan ook al zijn opgenomen in je opstalverzekering. Zoek dus goed uit wat voor jou de beste optie is.

6. AUTOVERZEKERING

Een bedrijfsauto moet je, net als een auto voor privégebruik, verzekeren. Je moet een WA-verzekering afsluiten. Deze dekt eventuele schade die je met je auto veroorzaakt. Je kunt de WA-verzekering aanvullen met bijvoorbeeld een inzittendenverzekering.

7. RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Heb je een geschil met een klant of leverancier? Dan dekt een rechtsbijstandverzekering de kosten van juridische bijstand. Denk bijvoorbeeld aan incassozaken, conflicten en ontslagzaken.

8. KREDIETVERZEKERING

Voer je opdracht uit of lever je producten op rekening? Dan kan je een kredietverzekering afsluiten. Daarmee ben je verzekerd tegen het risico dat een afnemer niet kan betalen. Dat geldt overigens alleen als de afnemer niet in staat is om te betalen, niet bij betalingsonwil.

STARTPUNT ONDERNEMERS